QiGong


Qi-gong zijn bewegingsoefeningen en onderdeel van de gezondheidsleer in de traditionele Chinese geneeswijzen.

Hoe ziet een qi gong-training eruit?

De oefeningen om de structuur van je bewegingsapparaat te verbeteren, kun je staand, zittend en liggend uitvoeren. Een qi gong-oefening kan bestaan uit een aantal herhalingen van een beweging of uit een staande of zittende houding die je voor langere tijd vasthoudt. Verder ligt de nadruk op ademhalingsoefeningen. Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dienen om de balans van de qi in alle lichaamsdelen te onderhouden of te herstellen. Je zoektocht om ontspanning te vinden in inspanning, is onderdeel van de techniek. Een training in de vroege morgen geeft energie: je kunt de dag ontspannen en energiek beginnen. Een avondtraining kan gericht zijn op goede nachtrust en juist diepe ontspanning genereren.

Wat kan qi gong voor mij doen?


Het vergroot je veerkracht en geeft flexibiliteit, het verzacht spanning en vermindert vermoeidheid. Ook reguleert qi gong de werking van het zenuwstelsel, wat je rustig, ontspannen en ook weer energiek maakt. Het is ‘onderhoud’ van je fysieke- en mentale gesteldheid. Al na enkele behandelingen zijn veel klachten, zoals stijve en pijnlijke spieren en gewrichten vermindert.

Qi gong heeft een goed effect bij de volgende aandoeningen: 
acute lumbago, spit, ischias, gewrichtsklachten, nek-, schouder- en rugklachten, hoofdpijn, stress-gerelateerde klachten, bij/na revalidatie na ziekte of chirurgische ingrepen, chronische pijn, spanningsklachten, fibromyalgie, RSI-klachten, ME, zwangerschapsklachten en herstel na operaties.

Samen bewegen

Qi gong wordt in onze praktijk beoefend onder begeleiding van Mevr. K. Ivanova die een opleiding tot Qi gong lerares heeft genoten.  De sessies worden gegeven in groepjes of als privétraining. Qi gong beoefen je op je eigen niveau, er is geen competitie en je kunt het ook doen als je beperkt wordt door (pijn)klachten.

Kunst van de levensenergie

Qi gong (spreek uit: tsjie koeng) zijn bewegingsoefeningen en onderdeel van de gezondheidsleer in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Qi staat voor levensenergie en gong betekent zoveel als ‘kunst’ of ‘vaardigheid’. Deze term is pas 60 jaar geleden bedacht door de Chinese regering om de vele beweging-oefenpraktijken samen te vatten. Voorheen heette het dao yin (Japans: do in).

Stroming

Oefeningen waarbij je lichaamsdelen volgens bepaalde patronen beweegt, bevorderen de stroming van de qi en van het bloed. Dit versterkt onder meer de werking van de organen. Ook brengen de bewegingen, samen met ademhalings- en meditatietechnieken, je lichaam en geest in evenwicht. De oefeningen zijn makkelijk uit te voeren. Als je wat tijd vrijmaakt, kun je al snel het ontspannende en stabiliserende effect van qi gong ervaren.