Chinese Kruiden

In China neemt de Kruidenleer van alle disciplines van de Traditionele Chinese Geneeskunde de belangrijkste plaats in.  Ongeveer 70% van alle patienten wordt met Chinese Kruiden behandeld.  Met name bij interne pathologieen liggen Chinese Kruiden voor de hand maar ook voor bijvoorbeeld gewrichts- of spierklachten waar een interne pathologie zorgt voor het moeizaam genezen van de externe manifestatie, zijn Chinese Kruiden belangrijk. 

In tegenstelling tot de Westerse Natuurgeneeskunde, die vaak werkt met enkelvoudige kruiden, is de Chinese Kruidenleer een formule-leer.  Een kruidenformule is een combinatie van minimaal 2 kruiden.  De meeste formules bevatten tussen de 4 en 12 kruiden.
Onder enkelvoudige 'kruiden' worden niet alleen substanties uit het plantenrijk verstaan, maar ook die uit het dierenrijk en mineralen.

In Nederland staan de kruiden onder strenge toezicht van de overheid en worden beschermde planten en dieren TERECHT niet toegestaan.

In onze Praktijk gaan we kruiden vaak gaan combineren met andere behandelingen zoals Acupunctuur of Tuina massage maar het kan ook zijn dat er beslist wordt om enkel kruiden voor te schrijven, dit is met name aangewezen bij leegte aandoeningen waar het systeem vermoeid of uitgeput is of waar het lichaam moet gevoed worden.

Na een uitgebreid intakegesprek waar een anamnese wordt afgenomen en een diagnose wordt gesteld zal een kruidenformule op maat worden voorgeschreven.  De formule wordt niet door mij bereid maar besteld bij een erkend leverancier voor Chinese Kruiden in Nederland of Belgie (afhankelijk van de beschikbaarheid).  

Kruiden worden meestal geleverd in granulaatvorm.  Ze kunnen ingenomen worden door ze te mengen met wat lauw of warm water en de werking begint meestal na een dag of drie.
De formules worden op die manier samengesteld dat ze geen bijwerkingen hebben dus alle kruiden die je neemt zijn ongevaarlijk.