Acupunctuur & Voedingsadvies

ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een van de disciplines uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde).  Andere bekende takken zijn Tuina, Chinese Kruiden en QiGong.
Ik heb Klassieke Chinese Acupunctuur gevolgd bij de Academie Boyi en ben momenteel bezig met mijn studie Chinese Kruiden om zo mijn clienten een nog ruimer aanbod in behandelingen te kunnen geven.

Consult met Acupunctuur:
Tijdens het eerste consult doe ik altijd een zeer uitgebreide anamnese.  Zie het als een uitgebreide kennismaking waarbij ik naast de details over je klacht ook aandacht besteed aan je medische geschiedenis, je achtergrond en eigenlijk een totaalbeeld probeer te vormen van hoe jij in het leven staat.  Door de anamnese krijg ik een zicht op de oorsprong van je klacht en eventuele relaties met andere klachten.  Dit stelt me in staat een diagnose te stellen en een persoonlijk behandelplan op te stellen voor jou.  Hierna volgt al direct een eerste behandeling.
Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame wegwerpnaalden, waardoor het prikken niet pijnlijk is. Nadat de naald is gezet zult u eventjes een tinteling voelen, het “De-Qi” gevoel. Hoe lang de naalden erin blijven zitten is afhankelijk van de klacht. Dit varieert van 15 tot 45 minuten.

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?  
Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen of verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: afvallen, (chronische) vermoeidheid, chronische pijndepressieburn-outgriep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten, als ondersteuning bij kanker. En ook bij klachten van kinderen is acupunctuur mogelijk.


Geschiedenis:

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

Chinese verklaring voor acupunctuur:
TCG ziet het lichaam als één systeem, waarin de energie (qi) die we bij onze geboorte hebben meegekregen, in gezonde toestand vrijelijk kan stromen. Dat gebeurt via een netwerk van ‘meridianen’, energiebanen. Ontstaan onderweg blokkades, dan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan fysieke of mentale klachten. Met naaldjes of druk van de vingers (acupressuur) stimuleert de acupuncturist de acupunctuurpunten, de ‘knooppunten’ op de meridianen, en herstelt zo de balans in de energiecirculatie. Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op jouw hele gesteldheid.

Westerse verklaring voor acupunctuur:
De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Gezien vanuit de fysiologie en biochemie stimuleren de acupunctuurnaaldjes je zenuwuiteinden en bindweefsel. Dat zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel, vooral neurotransmitters zoals endorfinen en dynorfynen. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend en ze dragen bij aan je herstel. Ook bevordert acupunctuur de bloeddoorstroming, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de cellen beter bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd, en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.


VOEDINGSADVIES

Chinese Voedingsleer maakt een essentieel onderdeel uit van de
Traditionele Chinese Geneeswijzen.  Een andere veel voorkomende naam is 5-elementenvoeding.

Vaak wordt voedingsadvies gecombineerd met andere behandelingen zoals acupunctuur maar voedingsadvies kan ook losstaand als behandeling aangewezen zijn.

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen draait alles om balans.  Het lichaam moet in balans zijn om goed te functioneren maar we moeten ook in balans zijn met de omgeving en de natuur.  Het aangewezen en meest natuurlijke middel om het lichaam te balanceren met zichzelf en met de natuur is uiteraard voeding.  Immers, we hebben een rechtstreeks contact met de natuur door de lucht die we inademen en de voeding die we innemen.

Tijdens een uitgebreid intakegesprek krijg ik een totaalbeeld van jouw levensstijl en maak ik een op maat gemaakt persoonlijk advies die jou kunnen helpen.
Voedingsadvies kan aangewezen zijn bij klachten als ondergewicht of overgewicht maar de Chinese Voedingsleer heeft ook een op zichzelf staande medicinale werking die je lichaam beschermen tegen ziektes en je weerstand verhogen.
Naast preventie werkt de juiste voeding ook om lichamelijke klachten te verlichten en te genezen.